COBBLER cu prune și mere

Ingrediente pentru 8 persoane:

Strat de fructe:

  • 100 g unt
  • 100 g zahăr brut
  • 1 zahăr vanilinat
  • 700 g prune
  • 300 g mere (Gala)
  • 1 linguriță scorțișoară

Aluat:

  • 1 ou
  • 100 ml lapte
  • 140 g unt
  • 280 g făină
  • 140 g zahăr brut
  • ½ linguriță scorțișoară (+ cardamon dacă vrei)
  • 1 plic praf de copt
  • Zahăr brut pentru presărat

 

Pregătire:

Prunele și merele se spală. Din prune se scot sâmburii, se taie cubulețe, merele se curăță, li se scoate cotorul, se taie cubulețe.

Ingredientele pentru stratul de fructe se pun într-o cratiță, apoi pe foc, se amestecă, iar când untul s-a topit, mai fierbem 5 minute. Oprim focul.

Încălzim cuptorul la 190 grd. C

Amestecăm oul cu laptele.

Separat amestecăm untul rece cu făina, aspectul trebuie să fie nisipos. Adăugăm zahărul, scorțișoara, (dacă vă place și cardamon), praful de copt și un praf de sare. Turnăm peste acest amestec oul amestecat cu laptele, și toate la un loc se amestecă ușor, puțin, să nu se formeze rețeaua de gluten.

Turnăm fructele într-o tavă de yena unsă cu unt și așezăm globuri de aluat cu ajutorul unei linguri de înghețată sau de care avem. Între acestea să rămână spațiu, că oricum vor mai crește, și se vor atinge. Presărăm zahăr brut deasupra și băgăm tava la cuptor pentru 35-40 minute, până aluatul de vine auriu. Dacă se prea rumenește și încă nu s-a copt, punem o folie de aluminiu deasupra tăvii, pentru protecție.

Se servește călduț, din vasul yena.