Potica

Rețetă de potica – cozonac sloven. 

Ingrediente:

Pentru aluat:

-500 g făină

-15 g drojdie proaspătă

-30 g zahăr plus 1 linguriță pentru activarea drojdiei

-5 g sare fină

-160 ml lapte călduț

-2 gălbenușuri

-60 g unt topit

Pentru umplutură:

-250 g nucă măcinată

-1 lingură zahăr

-70 g miere

-70 ml lapte

-1 ou

-1 linguriță scorțișoară pudră

zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare:

Într-un castron se pun 2 linguri de făină (din cele 500 g), 1 linguriță de zahăr, drojdia sfărmată și două lingurițe de lapte călduț. Se amestecă bine, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se dă la loc ferit de curenți de aer pentru 15 minute.

Făina rămasă se pune într-un bol. Se adaugă zahărul și sarea. Totul se amestecă bine. Se adaugă drojdia activată, untul topit și gălbenușurile. Se amestecă și se adaugă treptat laptele. Se frământă până se obține un aluat care nu se mai lipește de mâini. Aluatul de potica se adună într-o bilă, se pune într-un bol, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit, la loc cald până își dublează volumul (poate dura până la 2 ore).

Între timp se prepară umplutura. Se amestecă nuca măcinată cu zahărul și praful de scorțișoară. Se adaugă laptele călduț și mierea încălzită. Se lasă la răcit și apoi se adaugă oul bătut. Se dă deoparte.

După dospire, aluatul se transferă pe blatul de lucru tapetat cu făină și se scoate aerul din el. Se întinde cu ajutorul sucitorului până se obține o formă dreptunghiulară cu o grosime de 0.5 cm.

Se întinde umplutura peste aluat și se întinde uniform. Se rulează aluatul.

O formă de guguluf sau cozonac se unge cu unt și se așază potica în ea. Se lasă la a doua dospire timp de 30 de minute.

Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Cozonacul sloven se unge cu ou bătut și se coace la 180 de grade Celsius pentru 40 de minute.